Drewno od najdawniejszych czasów stanowi naturalny, długotrwały i piękny surowiec wykończeniowy, którego charakterystyczny wygląd doskonale wpasowuje się zarówno w klasyczne, jaki i nowoczesne wnętrza. Czy ten naturalny materiał sprawdzi się również w kuchni? Na to pytanie odpowiada Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka w Galerii Wnętrz DOMAR.

Drewno jako element wykończeniowy wnętrz nie od dziś ujmuje swoim pięknym wyglądem i trwałością, stając się obiektem aranżacyjnego pożądania. Dzięki charakterystycznemu, naturalnemu wyglądowi, trwałości i długowieczności, a także uniwersalności w dopasowywaniu się do różnego rodzaju stylów wnętrzarskich, elementy wyposażenia lub wykończenia z drewna stanowią kwintesencję elegancji i klasycznego stylu. Czy drewno będzie dobrym pomysłem również i w kuchni? Jak wyjaśnia Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka w Galerii Wnętrz DOMAR, pomimo większego narażenia na uszkodzenia czy kontakt z wilgocią, drewno to materiał, którym coraz częściej chcemy cieszyć się w naszych kuchniach:

– Drewno, odpowiednio zaimpregnowane i przygotowane, to ponadczasowy materiał, który wspaniale sprawdzi się w kuchni. Coraz częściej występuje w naszych kuchniach pod postacią korpusów, frontów i blatów, a także podłóg czy elementów ścian. Pamiętajmy jednak, że aby wykorzystać drewno w tak wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, musimy zdecydować się nie tylko na wybór odpowiedniego gatunku, ale również uprzednio bardzo dobrze je przygotować, a po czasie konserwować. Dzięki temu drewniane meble będą służyć nam latami.

Naturalna odporność

Jakie są zalety zastosowania drewna w kuchni? Przede wszystkim drewno to materiał, który posiada nie tylko piękny wygląd, ale jest także ciepły w dotyku i wprowadza do wnętrza przyjazny, naturalny klimat, pasując zarówno do tradycyjnych wnętrz, jak i nowoczesnych, minimalistycznych aranżacji. Drewno doskonale sprawdzi się w połączeniu z innymi materiałami, takimi jak stal, beton i szkło. Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka z Galerii Wnętrz DOMAR podpowiada także, że meble kuchenne wykonane z tego materiału będą również łatwe w naprawie i renowacji:

– Tego typu wyposażenie przede wszystkim nie ulega szybkiemu zniszczeniu, jak to się dzieje w przypadku mebli wyprodukowanych z materiałów takich jak sprasowane włókna drzewne (MDF) czy z płyty meblowej. Jest ono bardziej wytrzymałe pod względem uszkodzeń mechanicznych, a za pomocą odpowiedniej impregnacji – olejowania, woskowania, lakierowania lub całkowitego przemalowania, będzie także odporne na wszelkiego rodzaju zabrudzenia oraz na wilgoć. Dzięki impregnacji będziemy mieli możliwość nie tylko zabezpieczenia mebli przed ewentualnymi zniszczeniami, ale także renowacji, gdy drobne uszkodzenia jednak się pojawią. Choć i w tym przypadku wszelkie rysy czy ubytki mogą dodać niekiedy drewnu jeszcze większego charakteru.

Plusy dodatnie i plusy ujemne

Jakie są wady wykorzystania drewna w naszej kuchni? Jak mówi architektka z Galerii Wnętrz DOMAR, na pewno problematycznym aspektem będzie cena, gdyż meble drewniane będą droższe od tych, wykonanych z innych materiałów:

– Mimo wyższej ceny musimy pamiętać, że jest to jednorazowa inwestycja na lata, z której – dzięki odpowiedniej dbałości – będziemy korzystać przez wiele pokoleń.

Innym aspektem, mogącym stanowić problem, jest właśnie potrzeba dbałości o tego typu materiał, co wymagać od nas będzie odrobiny wysiłku:

– Decydując się na meble drewniane musimy być przygotowani na to, że trzeba będzie o nie odpowiednio dbać. Jednak taka zasada tyczy się przecież i innych przedmiotów, które nas otaczają. Jeżeli chcemy, by coś posłużyło nam latami, chcąc nie chcąc będziemy zmuszeni do odpowiedniego traktowania tych elementów wyposażenia – bez względu na to, z jakiego materiału zostały one stworzone – mówi Sylwia Gulewicz-Wysocka.

Drewniane podłogi w kuchni – czy to dobry wybór?

Oprócz mebli wykonanych z drewna, w naszych kuchniach coraz częściej pojawia się także drewniana podłoga. Jest to doskonały pomysł aranżacyjny, dopasowany do specyfiki podłoża kuchennego, narażonego na intensywną eksploatację, uszkodzenia mechaniczne oraz pojawiającą się wilgoć:

– Podłoga w kuchni musi znieść wiele – to tam spędzamy większość czasu, przez co podłoże jest często przez nas „zadeptywanie” i narażone na wszelkiego rodzaju wypadki – zbicie talerza, upadek garnka czy przypadkowe rozlanie gotującego się potrawy. Dodatkowo, tak samo jak w łazience, tak i w tym pomieszczeniu występuje wyższa wilgotność niż w pozostałych częściach domu, co zmusza nas w ostateczności do poszukiwania materiałów wykończeniowych charakteryzujących się wyższą odpornością. Dlatego podłoga z drewna w kuchni będzie bardzo dobrym pomysłem. Pamiętajmy jednak, że ją również trzeba odpowiednio zabezpieczyć – mówi Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka Galerii Wnętrz DOMAR.

Match z każdym stylem

Meble kuchenne z drewna to z pewnością gwarancja trwałości i wysokiej funkcjonalności. Jak będą sprawdzać się pod względem aranżacyjnym, dopasowując się do różnego rodzaju stylów? Architektka Galerii Wnętrz DOMAR podsumowuje:

– Jakiś czas temu drewno kojarzyło nam się głownie z aranżacjami w stylu rustykalnym i prowansalskim. Aktualnie meble wykonane z drewna stosuje się w każdym wystroju wnętrza, łącząc je zupełnie z płaskimi frontami, kojarzącymi się z nowoczesnością, minimalizmem i prostotą. Dzięki swej naturalności i uniwersalności, tego typu materiał nigdy nie wyjdzie z mody, dopasowując się nawet do najbardziej wymagających oraz wymyślnych aranżacji wnętrzarskich.

Drewno w kuchni to gwarancja szyku i elegancji. Myśląc o zaaranżowaniu tym materiałem przestrzeni kuchennej, warto poszukać wyposażenia, które doskonale wypełni swoje zadanie. Dostępne na terenie Galerii Wnętrz DOMAR w salonach wielu producentów zestawy mebli kuchennych, a także fronty, blaty, podłogi i dodatki z drewna pozwolą na stworzenie pięknego i charakterystycznego wnętrza, w którym z przyjemnością będziemy przygotowywać codzienne posiłki.

Dodaj komentarz