Nalewki w domu

0
320

Wielu ludzi samemu woli przyrządzić wiele potraw samemu, niż kupować je w sklepach. Mają oni rację, bo przykładowo własnoręcznie zrobiona nalewka będzie całkowicie inaczej smakować, niż kupiona w sklepie. Własnoręczne wykonanie nalewki trudne nie jest, nawet dla osoby początkującej, powinno się jedna przed tym znać parę podstawowych zasad i zebrać wyposażenie do tego.

Najpopularniejsze są nalewki domowe wykonane przez moczenie owoców w alkoholu i dosypanie cukru do tego. W zależności od parametrów alkoholu i wagi cukru dostaniemy bardziej lub mniej procentowy wyrób. Do nalewek tego typu z reguły są używane różne odmiany wiśni, lecz sporo ludzi wykorzystuje także śliwki, pigwę i pozostałe gatunki owoców. Po wlaniu alkoholu owoce stoją w naczyniu ze szkła przez parę tygodni, zależnie od tego jaki jest przepis bez cukrem lub z cukrem. Niektóre osoby po odlaniu nalewki przysypują owoce cukrem i jeszcze raz odkładają naczynie na miesiąc czy dwa. Tym sposobem dostaniemy dwa różniące się ilością cukru i mocą roztwory, jakie wymieszane w odpowiednich proporcjach dadzą nam nalewkę dokładnie taką, jakiej oczekujemy. Zrobione nalewki dobrze jest trzymać w przeznaczonych do tego szklanych butelkach.

Oczywiście można wykorzystać zwykłe butelki po soku czy wódce, lecz butelki do nalewek posiadają swój wyjątkowy charakter, i jeżeli mamy tylko możliwość zakupienia ich, to powinniśmy to zrobić. W wielu sklepach z wyposażeniem do produkcji domowych alkoholi kupimy je bez kłopotów, takie sklepy sprzedają także wiele innych akcesoriów do samodzielnego wyrobu alkoholi, na przykładowo destylatory, gąsiorki lub też różne odmiany drożdży.