Miody Manuka

0
147

Miód z Manuki to produkt uzyskiwany od pszczół zamieszkujących tereny Nowej Zelandii. Sama Manuka to drzewo występujące tylko w Australii. Samą roślinę od dawien dawna używano z uwagi na cenne antybakteryjne własności wszystkich części rośliny. W chwili obecnej najbardziej znane wyroby to miód i olejek z manuki. Sam miód robi się z białych, bardzo aromatycznych i obfitujących w nektar kwiatów.

Ten coraz popularniejszy miód wykorzystuje się jako środek pomocny w leczeniu różnych chorób, na przykład schorzeń żołądka, jelit, problemów skórnych czy trądziku, chorób gardła lub dziąseł, oraz niektórych zakażeń. Miód z manuki jest też specyfikiem stosowanym przy gojeniu poparzeń i wykorzystywanym jako antybakteryjny środek w okładach. Miód z Manuki zalecany jest też jako środek poprawiający nasze zdrowie, przede wszystkim w schorzeniach nowotworowych czy w stanach zakażenia. Miody Manuka też powszechnie wykorzystywany podstawowy w specyfikach w pielęgnowania problematycznej cery, bowiem bardzo dobrze odżywia i poprawia tkankę. Miód Manuka posiada wiele naturalnych antyoksydantów, które doskonale zapobiegają zmianom skórnym.

Miody z Manuki odznaczają się ciemniejszym odcieniem oraz wyrazistym smakiem. Ich własności, szczególnie lecznicze, są jednak zależne od tego, z jakiego miejsca pochodzi konkretna seria miodu i jak został zrobiony.