Miody Manuka

0
49

Miód z Manuki to produkt uzyskiwany od pszczół zamieszkujących tereny Nowej Zelandii. Sama Manuka to drzewo występujące tylko w Australii. Samą roślinę od dawien dawna używano z uwagi na cenne antybakteryjne własności wszystkich części rośliny. W chwili obecnej najbardziej znane wyroby to miód i olejek z manuki. Sam miód robi się z białych, bardzo aromatycznych i obfitujących w nektar kwiatów.

Ten coraz popularniejszy miód wykorzystuje się jako środek pomocny w leczeniu różnych chorób, na przykład schorzeń żołądka, jelit, problemów skórnych czy trądziku, chorób gardła lub dziąseł, oraz niektórych zakażeń. Miód z manuki jest też specyfikiem stosowanym przy gojeniu poparzeń i wykorzystywanym jako antybakteryjny środek w okładach. Miód z Manuki zalecany jest też jako środek poprawiający nasze zdrowie, przede wszystkim w schorzeniach nowotworowych czy w stanach zakażenia. Miody Manuka też powszechnie wykorzystywany podstawowy w specyfikach w pielęgnowania problematycznej cery, bowiem bardzo dobrze odżywia i poprawia tkankę. Miód Manuka posiada wiele naturalnych antyoksydantów, które doskonale zapobiegają zmianom skórnym.

Miody z Manuki odznaczają się ciemniejszym odcieniem oraz wyrazistym smakiem. Ich własności, szczególnie lecznicze, są jednak zależne od tego, z jakiego miejsca pochodzi konkretna seria miodu i jak został zrobiony.

UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułObróbka plastyczna metali
Następny artykułCzyszczenie piekarnika

Uwielbiam przelewać swoje przemyślenia, swoją wiedzę na klawiaturę. Tak oto właśnie powstają moje publikowane tutaj teksty, które tworzę najczęściej dopiero w nocy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here